فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1396)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین صالحی*، حسین زینی وند، شادی احمدی صفحات 5-18
    افزایش بی رویه جمعیت، محدودیت منابع آب های سطحی و بهره برداری بی رویه از آبخوان ها سبب وارد آمدن خسارات جبران ناپذیری به منابع طبیعی کشور از جمله منابع آب زیرزمینی شده است. آلودگی های مختلف انتشار یافته در سطح آب های زیرزمینی دارای مضرات زیست محیطی فراوانی بوده که مستقیما زندگی بشر را تحت تاثیر قرار می دهند .هدف از انجام این تحقیق، بررسی کیفیت آب زیرزمینی شهرستان سقز جهت شرب و کشاورزی می باشد. به همین منظور از داده های اندازه گیری شده مربوط به سال های 1383 تا 1391 و در مجموع 188 نمونه برای هر کدام از پارامترها که شامل میزان شوری (EC)، کلر (Cl)، غلظت مواد محلول (TDS)، سولفات (SO4)، سختی آب (TH)، سدیم (Na)، نسبت سدیم قابل جذب (SAR) و نیترات (NO3) استفاده شده است. برای مقایسه تیمارها از تجزیه واریانسANOVA  و برای آزمون تفاوت بین ایستگاه های مختلف از آزمون LSD استفاده شد. همچنین برای تعیین مناسب ترین روش میان یابی مکانی و پهنه بندی پارامترهای فوق الذکر، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بکار گرفته شد. بدین منظور، از روش میان یابی زمین آمار کریجینگ دایره ای، گوسن و روش های معین مانند وزن دهی عکس فاصله، تخمین گر موضعی و تخمین گر عام استفاده شد. نتایج نشان داد که کیفیت آب شهرستان سقز برای شرب و کشاورزی مناسب و نتایج میان یابی مکانی بر اساس معیارهای ریشه دوم میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین خطای اریب (MBE) و میانگین خطای مطلق (MAE) نشان داده که برای پارامترهای سدیم، کلر، نسبت سدیم قابل جذب و سولفات روش وزن دهی عکس فاصله با توان یک و برای پارامترهای شوری، سختی و غلظت املاح محلول وزن دهی عکس فاصله با توان 2 و برای نیترات روش کریجینگ دایره ای مناسب ترین روش جهت پهنه بندی هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب زیرزمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی، شهرستان سقز
  • غلامرضا حیدری کاهکش، مژده چله مال دزفولی نژاد* صفحات 19-26
    جذب نانوذرات توسط موجودات آبزی (مانند ماهی) با نگرانی هایی در مورد عوارض جانبی احتمالی نانوذرات (NPs) همراه بوده است. هدف این مطالعه بررسی مولفه های رشد ماهی آمور در مواجه با نانو ذرات اکسید روی (ZnO-NPs) به مدت 60 روز می باشد. این پژوهش در قالب یک طرح کاملا تصافی با 5 تیمار و 3 تکرار انجام شد و بچه ماهیان آمور در یک سیستم جریان مداوم در معرض 0 (شاهد)، 1/0، 3/0، 8/0 و 4/2 میلی گرم/لیتر ZnO-NPs قرار گرفتند. بچه ماهیان با میانگین وزنی 20 گرم در بین 15 تانک تقسیم شدند. در سطوح پایین نانو ذرات اکسید روی باعث بهبود رشد طولی و وزنی شدند.  با افزایش میزان نانو ذرات اکسید روی فاکتورهای تغذیه ای شامل نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت، ضریب تبدیل غذایی و نرخ کارایی پروتئین کاهش یافتند. مطالعات ما نشان داد که اندازه گیری فاکتورهای رشد می تواند به عنوان یک ابزار دقیق برای ارزیابی اثرات سمیت نانو ذرات در ماهی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، اکسید روی، ماهی آمور، مولفه های رشد
  • تکاور محمدیان، مهرزاد مصباح*، حسین خاج، خدیجه صادقی صفحات 27-38
    با توجه به وجود گزارشات متعدد از اثرات تحریک ایمنی و رشد پری بیوتیک ایمونوژن در ماهیان و فقدان اطلاعات در مورد تاثیرات آن در ماهی شیربت، در این تحقیق افزودن سطوح مختلف این ماده به خوراک ماهی شیربت و تاثیر آن بر فاکتورهای بیوشیمیایی هدف این بررسی قرار گرفت. به این منظور 360 قطعه بچه ماهی شیربت با وزن متوسط 35 گرم به صورت تصادفی به چهار تیمار، هر تیمار در سه تکرار، تقسیم گردیدند. تیمارها به ترتیب با غلظت های مختلف خوراک حاوی پری بیوتیک ایمونوژن 0، 5/0، 1 و5/1 گرم ایمونوژن در کیلوگرم جیره، به مدت 84 روز تغذیه شدند. در ابتدا، وسط و انتهای دوره از ماهی های هر تیمار پس از بیهوش نمودن توسط ماده بیهوشی MS222، از طریق ورید ساقه دمی خون گیری به عمل آمد و بعد از سانتریفیوژ کردن سرم خون آن ها جدا گردید. فاکتورهای بیوشیمیایی گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول، اوره، اسید اوریک، کراتینین، پروتئین کل و آلبومین بین تیمارها موردسنجش و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فاکتورهای بیوشیمیایی گلوکز، کلسترول، اسیداوریک، اوره، آلبومین و پروتئین کل بین تیمارها نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری دارد (05/0>P) ولی در مورد فاکتورهای بیوشیمیایی کراتینین و تری گلیسرید، بین تیمارها نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی دار مشاهده نشد (05/0<P). نتایج حاصل از مقایسه فاکتورهای بیوشیمیایی بین تیمارهای آزمایشی و گروه کنترل در روز 60 آزمایش نشان داد که تنها بین تیمارهای مختلف کراتینین با گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود (05/0<P). نتایج حاصل از مقایسه فاکتورهای بیوشیمیایی بین تیمارهای آزمایشی و گروه کنترل در روز 90 آزمایش نشان داد که تنها بین تیمارهای مختلف گلوکز، اوره خون و کراتینین با گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود (05/0<P). نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که افزایش سطح پری بیوتیک ایمونوژن در جیره باعث افزایش برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون در ماهی شیربت پرورشی در مقایسه با گروه شاهد می گردد و درنتیجه می تواند مکمل مناسبی برای جیره غذایی این نوع ماهی باشد.
    کلیدواژگان: ماهی شیربت(Tor grypus)، پری بیوتیک، ایمونوژن، فاکتورهای بیوشیمیایی
  • مریم کیانی صدر* صفحات 39-52
    بروز فر آیندهایی نظیر لایه بندی حرارتی و تغذیه گرایی در مخازن موجب افت شدید کیفیت آب و عدم تامین حد مطلوب برای مصارف مختلف و به مخاطره افتادن حیات آبی اکوسیستم پایین دست می گردد. امروزه مخزن بسیاری از سد های کشور با مشکلات کیفیت آب مواجه هستند و کاهش اکسیژن محلول در پایین دست در شرایط کم آبی و فصول گرم شاید از مهمترین اثرات منفی این مخازن می باشد. مدلهای شبیه سازی کیفیت آب مخزن ابزار مناسبی در پیش بینی کیفیت آب و برآورد اثر آلودگی های کمی کردن میزان و شدت اثرات زیست محیطی پس از شروع بهره برداری با در نظر گرفتن شرایط فیزیکی و اقلیمی مخزن و جریان رودخانه ورودی می باشد. سد مورد مطالعه گرشا در بالادست مخزن سد کوران بوزان در حدود 65 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان کرمانشاه قرار می گیرد. با توجه به اینکه در مسیر عبور رودخانه بالادست تا محل سد منابع آلودگی متعددی وجود دارد هدف تحقیق حاضر بررسی شبیه سازی لایه بندی حرارتی و اکسیژن محلول در سد مذکور در راستای انجام مطالعات زیست محیطی سد گرشا جهت پیشگیری از ایجاد آثار زیانبار احداث سد بر محیط زیست منطقه می باشد که مطالعات مذکور در سال 1393 انجام پذیرفت. در این راستا ابتدا مدل هیدرودینامیک مخزن سد گرشا به وسیله نرم افزار Ce Qual W2  ساخته و کالیبره شد و برای شبیه سازی لایه بندی حرارتی و اکسیژن محلول در سد مذکور مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات مربوط به سال 93 می باشد. نتایج نشاندهنده ایجاد لایه بندی حرارتی در فصل تابستان می باشد.
    کلیدواژگان: لایه بندی حرارتی، اکسیژن محلول، سد گرشا، Ce Qual W2
  • عبدالعظیم قانقرمه*، غلامرضا روشن صفحات 53-70
    دمای سطح آب دریاها و اقیانوس ها یکی از شاخص های سنجش ویژگی های اقیانوس شناسی و هواشناسی است، به طوری که در مسائل اقیانوس شناسی، هواشناسی، ماهیگیری و سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های دریایی نقش مهمی ایفا می کند. یکی از پهنه های آبی که نقش بسزایی در اکوسیستم، امنیت غذایی، فرصت اشتغال، امنیت نظامی و غیره برای برخی از کشورهای هم جوار با آن، من جمله ایران دارد، پهنه ی آبی دریای خزر می باشد. کشیدگی دریای خزر در راستای شمالی جنوبی به طول 1200 کیلومتر سبب شده است، الگوهای دمایی مختلفی را تجربه نماید. لذا این تحقیق بر مبنای آمار ماهانه و 25 ساله ی (2009-1985) دمای آب سطح خزر که از تارنمای نوآ استخراج گردید، اقدام به خوشه بندی الگوهای متفاوت دمایی نموده است. نرم افزارهای مورداستفاده در این تحقیق شامل MatLab و Surfer می باشد. بر مبنای خوشه بندی 300 ماه موردنظر، 6 خوشه ی اصلی استخراج گردید که به ترتیب خوشه ی یک با 101 ماه و خوشه ی پنجم با 95 ماه، در رتبه های اول و دوم بیشترین فراوانی قرار دارند. به هرحال در اکثر خوشه ها، ناحیه ی جنوب شرق خزر جنوبی به عنوان گرم ترین منطقه شناخته شد و خزر میانی نسبت به سایر نواحی دیگر به عنوان خنک ترین ناحیه معرفی گردید. به طوری که با حرکت از خزر شمالی و جنوبی به ناحیه ی خزر میانی، از مقادیر دما کاسته شده است. لازم به توضیح است که بالاترین ضریب تغییرات و انحراف معیار دمای سطح آب خزر نیز، متعلق به خزر میانی می باشد؛ بنابراین در این تحقیق برای اولین بار در تحلیل دمای سطح آب خزر به جای صرف میانگین ماهانه برای کل دوره زمانی، از خوشه بندی دما برای شناسایی الگوی دمایی ماهانه استفاده گردید و درنهایت یافته های این تحقیق نشان می دهد که در تحلیل های اقلیمی نمی توان تنها از میانگین های تقویمی مانند ماهانه استفاده نمود زیرا یک الگوی دمایی تنها در یک ماه اتفاق نمی افتد و از طرف دیگر نیز ممکن است در بعضی سال ها در ماه های مختلف الگوها متفاوت شوند، پس بنابراین بهترین حالت در تحلیل دمای سطح آب دریای خزر استفاده از الگوهای خوشه ای است.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، الگوی ماهانه، دمای سطح آب خزر، نوسانات اقلیمی
  • اسماعیل کرمی، زهرا طولابی دزفولی*، سراج بیتا، مهرزاد مصباح صفحات 71-82
    یکی از مهم ترین نانو ذراتی که استفاده از آن رو به گسترش است، نانو ذرات نقره می باشد و شاید بتوان در حال حاضر آن را پر کاربرد ترین نانو ماده در صنعت نانو دانست. در این مطالعه نانو ذرات نقره به روش زیستی با استفاده از عصاره آبی جلبک سارگاسوم (Sargassum angustifolium) سنتز شد که برای این منظور از محلول نیترات نقره (یک میلی مولار) به عنوان دریافت کننده یا پیش ساز استفاده گردید و اثرات آن بر شاخص های خونی ماهی کپور معمولی در رویارویی با سه غلظت از نانو ذره مذکور (AgNPs) شامل  11/0، 13/1 و  67/5 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره، که انتخاب غلظت ها به ترتیب بر مبنای  1، 10 و 50 درصد غلظت کشنده میانی (LC50) بود به همراه تیمار شاهد به مدت 14 روز مورد بررسی قرار گرفت. تعداد گلبول های سفید در رویارویی با غلظت های مختلف نانو ذرات نقره سنتز شده و گلبول های قرمز در تیمارLc50 1 درصد نانو ذرات نقره سنتز شده در روزهای 1، 3 و 7 و درصد هماتوکریت در تیمار 1 درصد در روز 3 در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنی داری نشان داد (05/0 P<). بیشترین میزان هموگلوبین در روزهای مختلف نمونه گیری در تیمار 50 درصد نانو ذرات نقره بدست آمد که با سایر تیمارها اختلاف معنی دار داشت (05/0P<). همچنین مقادیر حجم متوسط گلبولی  (MCV) در روز 1 و نسبت هموگلوبین گلبولی (MCHC) در روز 14 در تیمارهای مختلف نانو ذرات نقره سنتز شده نسبت به گروه شاهد از نظر آماری افزایش معنی داری داشت (05/0P<). نتایج یافته های حاصل از بررسی حاضر نشان داد که نانو ذرات سنتز شده از جلبک بر شاخص های خون شناسی ماهی کپور معمولی به خصوص در غلظت های بالا تاثیر گذار بود ولی اثرات منفی قابل توجهی بر روی سلول های خونی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، Sargassum angustifolium، شاخص های خونی، کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  • محمد حسین صیادی*، نرگس سلمانی صفحات 83-90
    تالاب های مصنوعی سیستم های طبیعی هستند که توانایی تصفیه شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی را دارند و می توانند آلودگی های مختلف را از فاضلاب حذف نمایند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی تالاب مصنوعی جریان زیرسطحی افقی در حذف سرب از پساب تصفیه خانه دانشگاه بیرجند بود. این پژوهش در سال 1394 در دانشگاه بیرجند انجام شد. بدین منظور تعداد 12 حوضچه مستطیلی شکل بتونی به صورت موازی در محل موردنظر ساخته شدند. ابعاد کلی 12 حوضچه با طول 220، عرض 75 و ارتفاع 50 سانتیمتر بود. در 6 حوضچه از شن درشت دانه و در 6 حوضچه دیگر از شن ریزدانه استفاده شد که 4 عدد از کل حوضچه ها  به عنوان شاهد و بقیه حوضچه ها با جگن(Carex canescens) گیاه کاری شدند. الگوی جریان به صورت افقی از طریق یک لوله تقسیم و شیرآلات کنترل انجام شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بیشترین مقدار حذف سرب مربوط به حوضچه گیاه دار پر شده با شن ریز  به میزان 51 درصد و کمترین حذف سرب مربوط به حوضچه بدون گیاه پر شده با شن درشت به میزان 35 درصد بوده است. همچنین با افزایش زمان ماند هیدرولیکی بیشترین حذف انجام شده است. درنتیجه می توان گفت که بازده حذف فلز سرب در حوضچه گیاه دار با بستر ریزدانه و زمان ماند زیاد به بیشترین مقدار می رسد.
    کلیدواژگان: تالاب مصنوعی، پساب، سرب، حذف آلودگی
  • افشار ذوقی شلمانی*، رحمان پاتیمار، حجت الله جعقریان، شهرام عبدالملکی، بابک تیزکار صفحات 91-103
    این تحقیق جهت بررسی پراکنش و فراوانی نسبی میگوی غیربومی آب شیرین Macrobrachium nipponense و ارتباط آن با برخی عوامل محیطی در تالاب انزلی و  به صورت ماهانه از فروردین 1393 الی مهر 1394 انجام شد. درمجموع 13958 میگو شامل 7170 نر، 6115 ماده و 673 میگوی نابالغ مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری در 12 ایستگاه از چهار ناحیه غرب، شرق، مرکزی و بخش سیاه کشیم تالاب و دو رودخانه سیاه درویشان و هندخاله از حوضه های آبریز آن تالاب با استفاده از تله های مخروطی صید میگو با چشمه های 2 میلی متری انجام شد. نسبت جنسی نر به ماده 1: 17/1 برآورد گردید. فراوانی نرها در ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد، شهریور، مهر، آبان، آذر و بهمن و فراوانی ماده ها در ماه های تیر و مرداد غالبیت داشت. فراوانی نر و ماده ها در نواحی مختلف تالاب متفاوت بود، به طوری که در تالاب غرب و رودخانه های سیاه درویشان و هندخاله نرها و در تالاب شرق ماده ها غالب بودند فراوانی و زی توده زنده نسبی میگو در ماه های مختلف، متفاوت و اختلاف معنی دار بود (05/0p<)، به طوری که بیش ترین و کم ترین فراوانی نسبی تعداد به ترتیب در مرداد (71±202 عدد در هر تله) و اسفند (6±11 عدد در هر تله) و میزان زی توده نسبی در مرداد (115±377 گرم در هر تله) و دی (3/1±5 گرم در هر تله) به دست آمد. در نواحی مختلف ازنظر شاخص های مذکور اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0p>)، لیکن بیش ترین آن ها در ناحیه شرقی تالاب و کم ترین آن در ناحیه غربی و مرکزی تالاب بود. بین فراوانی نسبی میگو و عوامل فیزیکوشیمیایی آب از قبیل دما، شوری، سختی و هدایت الکتریکی آب، همبستگی معنی دار مثبت و با اکسیژن محلول، شفافیت و عمق آب همبستگی معنی دار منفی به دست آمد (05/0p<). همچنین بین فراوانی میگو و جنس خاک بستر تالاب همبستگی تقریبا مناسبی مشاهده شد (4/0r=).
    کلیدواژگان: میگوی غیربومی، nipponense Macrobrachium، پراکنش، فراوانی، عوامل محیطی، تالاب انزلی
|
  • Pages 5-18
    Increase of population, limited resources and the excessive exploitation of aquifers and surface water caused irreparable damage to the country's natural resources including groundwater resources. Contamination of groundwater has been published in numerous environmental hazards that directly affect their life. The aim of this study was to evaluate the quality of groundwater for drinking and irrigation purposes in the Saghez city, Iran. For this purpose, 188samples has been gathered from 2004 to 2012 water data and the parameters of salinity, chlorine, concentration of dissolved substances, sulfate, Nitrate, water hardness, sodium adsorption ratio were studied. Analysis of variance (ANOVA) and the LSD test was used to compare treatments and the differences between various stations respectively. For determining the most appropriate location and zoning methods for the above parameters, geographical information system (GIS) was used. Therefore, a geostatistic method of Circular Kriging, Gaussian and deterministic techniques such as inverse distance weighting, local estimator and general estimates was applied. The results showed that the quality of water in the Saghez city is appropriate and acceptable for drinking and irrigation. Spatial interpolation results according to the root mean squared error (RMSE), Mean Bias Error (MBE) and mean absolute error (MAE), among the different methods of interpolation techniques the IDW with 1 power for estimating the parameters of sulfate, sodium, chlorine and sodium absorption ratio, and the IDW with 2 power for estimating parameters of salinity, soluble solids concentration and total Hardness and the Circular Kriging method were the most appropriate methods for Nitrate.
    Keywords: Groundwater quality, GIS, zoning, Saghez
  • Pages 19-26
    Nanoparticle uptake by aquatic organisms (such as fish) with concerns about possible side effects of nanoparticles (NPs) has been associated. The aim of this study was to assess toxicological effects of grass carp in the exposure of zinc oxide nanoparticles (ZnO-NPs) for 60 days. The research in the form of a completely randomized design with 5 treatments and 3 replications and grass carp in a continuous flow system exposed to 0 (control), 0.1, 0.3, 0.8 and 2.4 mg/liter ZnO-NPs. Juveniles with an average weight of 20 grams were divided between 15 tanks. With increase of concentration nanoparticle growth performance and feeding efficiency decreased. Lower dose of zinc oxide nanoparticles can improve the length and weight growth. By increasing the amount of zinc oxide nanoparticles nutritional factors, including specific growth rate, condition factor, feed conversion ratio and protein efficiency ratio decreased. Our studies showed that the measurement of growth factors in fishes can be used as an instrument to assess the toxicity of nanoparticles ZnO.
    Keywords: Nanoparticles, Zinc Oxide, Grass Carp, Growth Components
  • Pages 27-38
    There are many reports about the the effects of immune stimulation and growth of the immunogenic Prebiotics in fish and lack of information about its effects on SHIRBOT fish. In this study, the addition of different levels of SHIRBOT fish this material and its effect on biochemical parameters were evaluated. The 360 pieces of fish with an average weight of 35 grams randomly assigned to four treatments, they divided three replicates per treatment, and prebiotic treatments, respectively, with the fairy immunogenic concentrations of feed containing 0, .5/0, 1 and 1.5 grams immunogenic kg Hg, were fed for 84 days. At the beginning, middle and end of each treatment period, the fish were anesthetized by the anesthetic MS222, The caudal vein blood samples were taken and serum was separated after centrifugation, and biochemical parameters (glucose, triglycerides, cholesterol, urea, uric acid, Keratinize, total protein and albumin) between treatments were measured and analyzed. The results showed that the biochemical parameters (glucose, cholesterol, uric acid, urea, albumin and total protein) were significantly different between treatment group compared to controls (P>0.05), But factors (Keratinize and triglycerides) were not significantly different between treatment group compared to controls (P>0.05).
    Keywords: Shirbot fish (Barbus grypus), Prebiotic, Immunogenic, Biochemical factors
  • Pages 39-52
    Occurrence of processes such as thermal stratification and nutrition in reservoirs leads to a severe drop in water quality and a lack of optimum levels for various uses and it threatens the life of the aquatic ecosystem. Today, the reservoir of many dams of Iran faced with water quality problems and lowering oxygen dissolution in dehydrated and warm seasons are perhaps the most important negative effects of such reservoirs. Simulation models of Water tank quality are a good tool for predicting water quality, estimating the effects of the contamination of the quantifying the extent and severity of environmental impacts after starting the operation considering the physical and climatic conditions of the reservoir and flow of the river inlet. The studied dam is in the upper reservoir of the Koran Bozan Dam in about 65 km south-east of Kermanshah city. Since there are several sources of pollution on the passage of the river upstream to the dam, the purpose of this study is to investigate the simulation of thermal stratification and soluble oxygen in the dam in line with the environmental studies of the Garsha dam to prevent the damaging effects of dam construction on this region which this study was carried out in 1393. In this regard, at first, the hydrodynamic model of the reservoir of the Garsha Dam was constructed and then calibrated with CE QUAL W2 software and it was used in order to simulate the heat layering and the dissolved oxygen in the dam. The results indicate that thermal stratification is in summer.
    Keywords: Thermal stratification, Dissolved oxygen, Garsha dam, CE QUAL W2
  • Pages 53-70
    Sea surface temperature (and ocean) is considered as one of the indicators to measure the oceanography and meteorology playing an important role in the areas of oceanography, meteorology, fisheries, policy making and marine planning. The water area of the Caspian Sea, on the other hand, is considered as the most important one for some of its neighboring countries including Iran which also plays a significant role in ecosystem functioning, food security, employment opportunity, military security to name a few. The extent from north to south which is about 1200 km in length would cause the Caspian Sea to experience different temperature levels. The purpose of this study is to cluster different temperature patterns based on monthly and annual statistics from 1985 to 2009 namely the 25-year statistics retrieved from NOAA website. Accordingly, six major clusters were extracted from 300 months from which cluster no.1 containing 101 months and cluster no.5 containing 95 months were ranked in first and second place respectively in terms of frequency. Generally speaking, the southeast of southern Caspian and the middle Caspian identified as being the hottest and coldest areas respectively. It appears as if the temperature by passing from northern and southern Caspian to middle Caspian is decreased. It is also worthy to be mentioned that the middle Caspian has the highest coefficient of variation and standard deviation as well. Therefore, in this study, for the first time we use the clustering method to cluster the temperature in the analysis of Caspian sea surface temperature, for a whole period, rather than monthly mean temperature so as to identify the pattern of monthly temperature mainly because the results derived suggest that the monthly mean temperature cannot serve as a good model for analyzing the Caspian sea surface temperature.
    Keywords: Cluster analysis, Monthly pattern, Caspian Sea surface temperature, Climate oscillation
  • Pages 71-82
    One of the nanoparticles that has developed is silver nano particles (AgNPs) and now it is the most widely used nanomaterial in the nanotechnology industry. In this study the silver nanoparticles were synthesized biologically using Sargassum angustifolium algae and its effects on blood factors of common carp in the face of three concentrations of nanoparticles (AgNPs) include 0.11, 1.13 and 5.67 mg/L of AgNPs, respectively on the basis of 1 % , 10 % and 50 % of median lethal concentration along with a control treatment were evaluated for 14 days. Total white blood cell (WBC) count in the face of various concentrations of silver nanoparticles and red blood cell(RBC) count in the treatment of  1%LC50 AgNPs on days 1, 3 and 7 and Hematocrite treated with AgNPs 1% on day3 exhibited significantly increased when compared with other groups (p<0.05). The treatment of 50% AgNPs on fish showed maximum hemoglobin contents than other groups (p<0.05).  Also, MCV values on day 1 and MCHC values on day 14 at various silver nanoparticles treatments statistically significantly increased compared to control group (p<0.05). Results showed that the nanoparticles synthesized from algae can have an adverse effect on hematological indices of common carp, especially in high concentrations.
    Keywords: Silver nanoparticles, Sargassum angustifolium, Hematological indices, Common carp (Cyprinus carpio)
  • Pages 83-90
    Constructed wetlands are natural systems that have the ability to purify the chemical, physical and biological and can remove variety pollutants from wastewater. The purpose of this study was investigation of the performance of horizontal subsurface flow constructed wetland for lead removal in wastewater treatment. This research was conducted in 2014 at Birjand University and evaluated efficiency of Carex for heavy metal removal. A total of, 12 rectangular concrete reactor in parallel was built at the desired location. The overall dimensions of 12 reactor is sized length 220, width 75 and height 50 cm. in 6 reactor of coarse gravel and was used in six other reactor of fine-grained sand that 4 ponds as control and other ponds were working with Carex plant. Horizontal flow pattern done through a split pipe and valve controls. The data from this study indicates that the maximum lead removal of reactor No. 8 was 51 percent and the minimum the removal of related to wetland No. 9 by 35 percent. The most remove done by increasing the hydraulic detention time. As a result, we can say that the removal efficiency when the lead  initial concentration was Equal in all cells, detention time high, with plant cells and as well as fine bed material used, Removal rate is the highest value, It is obvious that such high efficiency without the high cost and adverse environmental effects is highly desirable.
    Keywords: Constructed wetland, Wastewater, Lead, Pollutant removal
  • Pages 91-103
    The present research aimed at examining the distribution and relative abundance of fresh water shrimp, Macrobrachium nipponense during April 2014 to April 2015 involving the use of 13958 pieces of shrimp including 7170 male, 6115 female and 673 premature ones. Samplings were carried out on 12 different sites located in four parts of the Anzali lagoon along with two rivers (Siahdarvishan and Hendekhaleh) that enter into the lagoon. The shrimps were caught by fyke net having a 2×2mm mesh size. The male/female sex ratio was estimated to be 1.17:1. Males abundance were dominant in April, May, June, September, October, November, December and February and females abundance during  July and August. There were significantly different in abundance of males and females in different areas (P <0.05). Males abundance were dominant in western part of the lagoon and Seiahdarvishan and Hendekhaleh rivers but females abundance in eastern part of the lagoon. The relative abundance and biomass of shrimps were also significantly different in various months of the year. The maximum and minimum values for relative abundance were observed in August (202±71) and March (11±6) and the relative biomass recorded in August and January were (377±115) and (5±1/3) respectively. There were no major observable difference in terms of the above parameters in different areas (P >0.05). However, the lowest and highest rates were detected in eastern part of the lagoon, whereas the central and western areas accounted for the least rate. While, a positive correlation seemed to exist between physic- chemical characteristics of water (i.e. temperature, salinity, hardness and electric conductivity) and shrimps’ population, it showed a significantly negative correlation with dissolved oxygen (DO), water transparency and depth (P <0.05). In addition, an almost favorable correlation was found between shrimps ‘abundance and the bottom soil type of the lagoon(r =0.4).
    Keywords: Macrobrachium nipponense, Distribution, Relative abundance, Environment factors, Anzali Lagoon